Serbia-Moni-Zica-freepixabayfoto-serbia-3646970_1920

ΣΕΡΒΙΑ


3 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ


ΜΟΝΗ ΡΑΒΑΝΙΤΣΑ – ΜΟΝΗ ΖΙΤΣΑ – ΜΟΝΗ ΚΡΟΥΣΕΒΑΤΣ


ΚΡΑΛΙΕΒΟ – ΝΙΣ – ΚΡΟΥΣΕΒΑΤΣ – ΚΡΑΓΚΟΥΙΕΒΑΤΣΠροσκυνηματική Οδική Εκδρομή – 5 ημέρες


1η Μέρα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη:  Συγκέντρωση νωρίς το πρωί και αναχώρηση με πούλμαν από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Άφιξη στην Θεσσαλονίκη και προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και στην Αγία Σοφία. Επίσκεψη στα κάστρα της Θεσσαλονίκης για να θαυμάσουμε την πανοραμική θέα της πόλης και στη συνέχεια περνώντας από τον Πύργο του ΟΤΕ και τον Λευκό Πύργο θα καταλήξουμε στην κοσμοπολίτικη Πλατεία Αριστοτέλους. Check in στο ξενοδοχείο της διαμονής μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

ThessalonikiAgiosDimitrios-pixabayfreefoto-greece-2872388_1920

2η Μέρα, Θεσσαλονίκη – Μονή Ραβάνιτσα – Κράλιεβο: Πρωινό και ξεκινάμε για τα σύνορα Ευζώνων, περνάμε στη Fyrom και συνεχίζουμε για τη Σερβία. Άφιξη στη μεσαιωνική Μονή Ραβάνιτσα, όπου θα δούμε το Ναό με τα άγια λείψανα του Πρίγκηπα Λαζάρου. Στη Μονή παρασκευάζουν φάρμακα από βότανα οι μοναχές. Η Μονή που βρίσκεται κοντά στην πόλη Τσούπρια, ιδρύθηκε από τον Πρίγκηπα Λάζαρο, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου την ημέρα του Άγιου Βίτου, στις 28 Ιουνίου 1389. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη του Κυρίου και περιβάλλεται από ένα στέρεο αμυντικό τείχος με επτά πύργους. Χτίστηκε μεταξύ 1375 και 1377 και οι τοιχογραφίες ζωγραφίσθηκαν αρκετά χρόνια πριν την μάχη του Κοσσυφοπεδίου. Στην ζωγραφική σύνθεση, εκτός από τον πρίγκηπα Λάζαρο βρίσκεται και η πριγκίπισσα Μίλιτσα και οι γιοί τους, ο Στέφανος και ο Βούκ. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς την περιοχή Σουμαδια και θα κάνουμε μια στάση για ξεκούραση στην πόλη Κραγκουιεβατς, όπου θα επισκεφθούμε τον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης. Επόμενος σταθμός μας η πόλη Κράλιεβο, η μεγαλύτερη στην Δυτική Σερβία. Άφιξη στο ξενοδοχείο της διαμονής μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

Serbia-Monastery-Ravanica

3η Μέρα, Κράλιεβο – Μονή Ζίτσα – Μονή Στούδενιτσα – Κρούσεβατς – Νις: Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε τη Μονή Ζίτσα, όπου θα παρακολουθήσουμε τη Θεία Λειτουργία και θα ξεναγηθούμε στο μοναστήρι. Το μοναστήρι Ζίτσα ίδρυσε ο σέρβος βασιλιάς Στέφανος ο Πρωτοστεφής, γιος του μεγάλου άρχοντα Στέφανου Νέμανια (1190 -1224). Σπουδαίο ρόλο στη οικοδόμηση και εικονογράφηση του διαδραμάτιζε ο αδελφός του Άγιος Σάββας. Η Εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Ανάληψη του Κυρίου. Μετά το έτος 1219, όταν η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έγινε αυτοκέφαλη, η Ζίτσα έγινε η έδρα της Σερβικής Αρχιεπισκοπής. Μέχρι το έτος 1253, στη Ζίτσα στεφανώνονταν οι Σέρβοι βασιλιάδες από τη δυναστεία των Νέμανιτς. Το έτος 1221 εδώ έγινε και μεγάλη λαϊκή και εκκλησιαστική Σύνοδος. Δικαίως ονομάζεται «Μητέρα όλων των Εκκλησιών». Μέσα στον Ιερό Ναό βρίσκονται δύο τάφοι – του Αρχιεπισκόπου Ευσταθίου και του Πατριάρχη Γεράσιμου. Επίσης, στη Ζίτσα λειτουργεί και ένα εργαστήριο εικονογραφίας, που εφοδιάζει τους ορθόδοξους Ιερούς Ναούς της Σερβίας και όλου του κόσμου με διάφορες εικόνες. Η αδελφότητα της Ζίτσας εκδίδει διάφορα εκκλησιαστικά βιβλία, μεταφρασμένα από τα Ελληνικά και Ρωσικά. Στο κατάστημα του μοναστηριού μπορεί να αγοράσει κανείς διάφορα ενθύμια – βιβλία, εικόνες, θυμιατήρια. Το μεσημέρι συνεχίζουμε για γνωστό μεσαιωνικό μοναστήρι Στούδενιτσα. Στη συνέχεια ξενάγηση στο Μοναστήρι. Η Μονή Στούδενιτσα ανεγέρθηκε από τον ιδρυτή του μεσαιωνικού Σέρβικου κράτους, Στέφανο Νέμανια το 1186 ως μαυσωλείο του. Είναι μοναστηριακό συγκρότημα με το καθολικό αφιερωμένο στην Θεοτόκο. Αυτός ο ναός αποτελεί το αρχιτεκτονικό πρότυπο της σχολής Ράσκα και ευρύτερο πρότυπο βασιλικών μαυσωλείων. Στις αρχές του 14ου αιώνα (1313-1314) ο βασιλιάς Μιλούτιν έκτισε το παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Άγιους Ιωακείμ και Άννα. Οι τοιχογραφίες τούτου του παρεκκλησιού, έργο των Μιχαήλ και Ευτύχιου Αστραπά θεωρούνται αποκορύφωμα της Παλαιολόγειας ζωγραφικής. Το απόγευμα θα κάνουμε μια σύντομη στάση στην πόλη Κρούσεβατς. Το Κρούσεβατς ιδρύθηκε το 1371, ως μια οχυρωμένη πόλη στην κατοχή του Κυρίου Λάζαρ Χρεμπελιάνοβιτς. Η Εκκλησία Lazarica (ή Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου [Νεμάνια]) χτίστηκε από τον Lazar στο χωριό του, μεταξύ των ετών 1375-1378, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του Μοράβα. Αναφέρεται σε ένα από τα διατάγματα το 1387, ως έδρα του, όταν ο ίδιος επιβεβαίωσε τα δικαιώματα των Βενετών εμπόρων στο σερβικό έδαφος. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου (1389) εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο σερβικός στρατός ξεκίνησε από την πόλη του Κρούσεβατς. Το βράδυ φτάνουμε στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, τη Νις, η οποία είναι γενέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Προαιρετική βραδινή έξοδος στην τοπική ταβέρνα με ζωντανή μουσική και να δοκιμάσουμε νόστιμα φαγητά γευσιγνωσίας της νότιας Σερβίας. Δείπνο και διανυκτέρευση στη Νις.

Serbia-Moni-Zica-freepixabayfoto-serbia-3646970_1920
Serbia-Monastery-Studenica-personalfoto

4η Μέρα, Νις – Θεσσαλονίκη: Μετά το πρωινό μας περιήγηση στα αξιοθέατα της Νις και ελεύθερος χόνος για βόλτα στο κέντρο της πόλης. Το μεσημέρι επιστροφή προς την Θεσσαλονίκη με τις απαραίτητες στάσεις στο δρόμο για ξεκούραση. Άφιξη αργά το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και στο ξενοδοχείο της διαμονής μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η Μέρα, Θεσσαλονίκη – Μετέωρα – Αθήνα: Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε από την Θεσσαλονίκη για Αθήνα. Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην κάνουμε μια μικρή παράκαμψη προς Καλαμπάκα για να θαυμάσουμε τα μοναδικά Μετέωρα. Θα επισκεφθούμε τις μονές που είναι χτισμένες στους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων. Γεύμα και αναχώρηση για την Αθήνα. Άφιξη αργά το απόγευμα.

Meteora-freepixabayfoto-00000001

 • Φιλελλήνων 4, 4ος όροφος
  Πλ. Συντάγματος, 10557 Αθήνα
 • Τηλ: 210 322 5159, 210 321 2084
 • Κιν: 694 94 73 273
 • Fax: 210 325 1474
 • Ωράριο λειτουργίας:
  Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-18:00
 • Email: info@himalayatravel.gr
 • ΜΗΤΕ: 0206E60000460500

© 1985-2017 Himalaya Travel - Designed and developed by IT Concept