CretaBalosBeach-pixabayfreefoto-beach-1540362_640

ΚΡΗΤΗ

το νησί του παραδείσου


Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, το 2ο (μετά από την Κύπρο) της ανατολικής Μεσογείου, το 5ο στη Μεσόγειο και το νοτιότερο της Ευρώπης. Βρίσκεται μεταξύ τριών ηπείρων: Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Χωρίζεται στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου. Αποτελεί γενέτειρα του πρώτου ελληνικού και συνάμα Ευρωπαϊκού πολιτισμού – του Μινωικού.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΡΗΤΗΣ. Ο τέλειος συνδυασμός ηπειρωτικής και νησιωτικής γης αποτελεί ένα από τα βασικότερα ατού της Κρήτης. Η καλή τουριστική οργάνωση μαζί με τη φυσική ομορφιά και την ζωντανή παράδοση είναι ακόμα μερικά συστατικά της γοητείας της. Δεν είναι τυχαίο πως όποιος πάει μια φορά στην Κρήτη, αφ’ ενός θέλει να πάει ξανά & αφ’ ετέρου αισθάνεται.. λίγο Κρητικός κατά την παραμονή του ! Είναι ένα νησί γεμάτο αντιθέσεις. Με αναρίθμητα θέρετρα & γραφικές πόλεις. Είναι αδύνατο να αναφέρει κανείς όλα τα αξιοθέατα σε μια γενική προσέγγιση. Τόσα αρχαία, τόσα μουσεία, τόσα σπήλαια, τόσα ερείπια κάστρων, τόσες ακρογιαλιές & τοπία, που κανείς θα πίστευε ότι δεν χωράνε σε ένα κομμάτι γης του μεγέθους της Κρήτης. Κεφαλαιώδη πάντως θεωρούνται, το Δικταίο άντρο στο Λασίθι, το φαράγγι της Σαμαριάς μήκους 18 χλμ, η Αρχαία πόλη της Κνωσού λίγο έξω από το Ηράκλειο, η Αρχαία Φαιστός, το Φοινικόδασος στο Βάι στο νομό Λασιθίου, το μοναστήρι του Αρκαδίου στο νομό Ρεθύμνης, οι σπηλιές στα Μάταλα (Μάτια Αλός) Ηρακλείου, το Αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου κ.α.

ΚΝΩΣΣΟΣ. Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε την Κνωσσό, το πιο σημαντικό αρχαίο παλάτι της Κρήτης όπου γεννήθηκε και άκμασε ο Μινωικός πολιτισμός. Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου στεγάζει μία εκπληκτική συλλογή Μινωικών κοσμημάτων και έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των αυθεντικών τοιχογραφιών του παλατιού της Κνωσού.

ΑΚΤΕΣ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΟΡΜΟΙ – ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΙ. Οι ακτές της Κρήτης είναι πολυσχιδείς, με μικρούς και μεγάλους όρμους. Ξεχωρίζουν τέσσερις μεγάλες χερσόνησοι : της Γραμπούσας, της Ροδωπού, το Ακρωτήρι και της Σητείας. Κατά μήκος των ακτών σχηματίζονται οι κόλποι : Κισσάμου, Χανίων, Ηρακλείου και Μιραμπέλλου. Το συνολικό μήκος των ακτών της Κρήτης είναι 1.046 km περίπου. Ο νομός Χανίων διαθέτει δύο υπέροχες παραλίες στη δυτική πλευρά του, το Ελαφονήσι στα νοτιοδυτικά και τη Φαλάσαρνα στα βορειοδυτικά & μία από τις μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες βρίσκεται στη Γεωργιούπολη, μεταξύ Χανίων και Ρεθύμνου. Μία τροπική παραλία βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του νησιού είναι η παραλία Βάι ένα παραδεισένιο τοπίο όπου φυτρώνει ο μόνος φυσικός φοίνικας της Ευρώπης, δημιουργώντας και το μοναδικό φοινικόδασος της ηπείρου. Tα Μάταλα στα νότια του Ηρακλείου, είναι γνωστά για τις σπηλιές τους ενώ διαθέτουν και μια απολαυστική, ηλιόλουστη παραλία με άμμο. Όμορφες παραλίες υπάρχουν στο Φραγκοκάστελλο, στο Μακρύ Γιαλό, στην Κάτω Ζάκρο, στην Πρέβελη, στην Παλαιόχωρα, στην Αγία Πελαγία, στο Ίστρο και στα Μάλια. Τα νότια παράλια είναι ιδανικά για τον περιηγητή που ψάχνει ήσυχες, απομονωμένες παραλίες. Το εσωτερικό του νησιού είναι το λιγότερο γνωστό κομμάτι της Κρήτης. Αποτελεί το κεντρικό, ορεινό τμήμα του νησιού. Αν αναζητάτε μικρά χωριουδάκια χωρίς τουριστικές επιγραφές, τότε αυτό είναι το μέρος που θα τα ψάξετε. Εδώ επίσης θα συναντήσετε τους αληθινούς Κρητικούς: συνήθως ηλικιωμένους ανθρώπους, περήφανους και φιλικούς, με αίσθηση του χιούμορ, πρόθυμους ν α σας βοηθήσουν όπου μπορούν και να σας κεράσουν μια ρακή (το γνωστό τοπικό ποτό).

ΦΑΡΑΓΓΙΑ. Το πιο φημισμένο φαράγγι είναι αυτό της Σαμαριάς, που χωρίζει δυτικά τον κύριο όγκο των Λευκών Ορέων. άγριο και επιβλητικό, έχει μήκος 18 χιλιόμετρα, πλάτος 3-40 μέτρα και βάθος 600 μέτρα. Στον Ομαλό, από όπου γίνεται η προσπέλαση προς αυτό, υπάρχει μεγάλο σπήλαιο βάραθρο με εσωτερικές λίμνες. Ακολουθούν το φαράγγι του Νίμπρου, στην ανατολική πλευρά των Λευκών Ορέων και το Κουρταλιώτικο φαράγγι στο νομό Ρεθύμνης, που οδηγεί στις γραφικές ακτές του Λιβυκού πελάγους. Από το φαράγγι αυτό διέρχεται η οδός από το Ρέθυμνο στη μονή Πρεβέλης. Στη Δίκτη υπάρχει και το Φαράγγι του Βιτζιλόνερου που οδηγεί στην Έμπαρο και από μέσω του Αναποδάρη στο Λιβυκό πέλαγος. Είναι το πιο άγριο της Κρήτης και γι αυτό εκεί ήταν πάντα καταφύγιο των επαναστατών της Κρήτης.

ΚΛΙΜΑ. Το κλίμα της Κρήτης είναι εύκρατο (ήπιο Μεσογειακό), θεωρείται ως ένα από τα ωραιότερα, υγιεινότερα & ηπιότερα της Ευρώπης. Ένας παράγοντας ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος είναι η θάλασσα που περιβάλλει το νησί και περιορίζει την καυστική ένταση του ήλου κατά το καλοκαίρι. Στις παραλιακές περιοχές ιδιαίτερα στις νότιες, το κλίμα είναι τόσο ήπιο ώστε να καλλιεργούνται τροπικά φυτά, όπως είναι η μπανανιά. Η Ιεράπετρα θεωρείται η πιο θερμή ελληνική πόλη και οι περιοχές των ακτών του Λιβύου πελάγους θεωρούνται ως οι πιο θερμές και ξηρές της Ελλάδας.

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Κλασική μεσογειακή, η φημισμένη Κρητική διατροφή είναι με βάση το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, το ψάρι και το κρέας. Δοκιμάστε καλτσούνια, κοχλιούς, γαμοπίλαφο και φυσικά ντάκο, δηλαδή τα γνωστά παξιμάδια με ελαιόλαδο, ντομάτα και μυζήθρα. Πιείτε καλό κρασί, τσικουδιά και ρακή. Γεύσεις που μένουν αξέχαστες.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ. Η Κρήτη είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας & είναι σίγουρο οτι θα χρειαστείτε αυτοκίνητο για να τη γυρίσετε. Στο νησί υπάρχει πληθώρα ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων & δικύκλων που μπορεί να σας εξυπηρετήσει. Η συγκοινωνία με τα λεωφορεία είναι τακτική και φυσικά υπάρχουν και ταξί.

Αδράξτε την ευκαιρία να ταξιδέψετε στο πανέμορφο & φιλόξενο νησί της Κρήτης & είναι αδιαμφισβήτητο ότι το γαμήλιο ταξίδι σας, θα σας μείνει αξέχαστο !

Crete-church-freepixabayfoto-architecture-3105798_1920
CreteKnossos-pixabayfreefoto-crete-3031992_640
Crete-freefotopixabay-matala-1175943_1920
Crete-freefotopixabay-chania-1579015_1920
Crete-beach-pixabayfreefoto-crete-292817_1920

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗ


Out Of The Blue Capsis Elite Resort

Avra Imperial Beach Resort and Spa

Porto Elounda Golf and Spa Resort

Blue Palace Resort Spa

 • Φιλελλήνων 4, 4ος όροφος
  Πλ. Συντάγματος, 10557 Αθήνα
 • Τηλ: 210 322 5159, 210 321 2084
 • Κιν: 694 94 73 273 emergency
 • Fax: 210 325 1474
 • Ωράριο λειτουργίας:
  Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-18:00
 • Email: info@himalayatravel.gr
 • ΜΗΤΕ: 0206E60000460500
 • ΓΕΜΗ: 007032301000

© 1985-2017 Himalaya Travel - Designed and developed by IT Concept