ΠΑΤΜΟΣ & ΛΕΙΨΟΙ


ταξίδι στο νησί της Αποκάλυψης … προσκύνημα στη Παναγιά του Χάρου


Ι.ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ – ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ – Ι.ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣΠροσκυνηματική Οδική Ακτοπλοική Εκδρομή – 3 ημέρες


1η μερα, Πειραιάς – Πάτμος: Η προσκυνηματική εκδρομή στην Πάτμο, ξεκινάει με την επιβίβαση στο πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά, τακτοποίηση στις καμπίνες και απόπλους για την Πάτμο.

2η μέρα, Πάτμος: Άφιξη στην Πάτμο, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ξεκούραση. Το πρωί θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού πουβρίσκεται στην περιοχή των Κήπων, στη νοτιοδυτική πλευρά της Χώρας. Το 1613 ο Νικηφόρος Χαρτοφύλαξ, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου έχτισε ένα ερημητήριο στο σημείο αυτό με μια εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Λουκά. Το 1937 νέα κτίρια προστέθηκαν από τον Αμφιλόχιο Μακρή, παλαιότερο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου, ο οποίος ίδρυσε το γυναικείο Μοναστήρι και το αφιέρωσε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, Μητρός Ηγαπημένου. Η αδελφότητα διακρίθηκε στην φιλανθρωπία, στην εκπαίδευση, στο κέντημα, στην αγιογραφία και στην οικολογική καλλιέργεια. Η συλλογή των εικόνων της Μονής χρονολογείται από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα. Μεταξύ των πιο πρόσφατων εικόνων της Μονής συγκαταλέγονται μερικές φιλοτεχνημένες από την μακαριστή αδελφή Ολυμπιάδα, η οποία μαθήτευσε πλάι στον φημισμένο αγιογράφο Φώτη Κόντογλου. Στη συνέχεια θα κάνουμε το γύρο του νησιού. Περνώντας πρώτα πάνω από το παραθαλάσσιο χωριό Γροίκος στη νότια πλευρά του νησιού και μετά κατά μήκος της ακτής και μέσα από το λιμάνι της Σκάλαςθα δούμε τα δύο εκκλησάκια αφιερωμένα το μεν ένα στον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή και το άλλο στους μαθητές του Πολύκαρπο και Πρόχορο. Θα καταλήξουμε στο βορειότερο σημείο του νησιού, την παραλία της Λάμπης περνώντας από τα γραφικά χωριά του Πάνω και Κάτω Κάμπου απ’ όπου θα απολαύσουμε την καταπληκτική θέα της Πάτμου. Αργά το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

Patmos1-PersonalFoto

3η μέρα, Πάτμος – Λειψοί – Πάτμος – Πειραιάς: Επίσκεψη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης και προσκύνημα στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το 95 μ.Χ. ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, Ιωάννης ο Ευαγγελιστής φθάνει εξόριστος στο νησί της Πάτμου, από τη Ρώμη όπου και είχε εκδιωχθεί. Στη σπηλιά όπου διέμενε αυτός με τον μαθητή και βοηθό του Πρόχορο, βιώνοντας θείους πνευματικούς στοχασμούς, συνέγραψε την Αποκάλυψη, το τελευταίο σημαντικό βιβλίο της Αγίας Γραφής. Το Ιερό Σπήλαιο βρίσκεται στη μέση του δρόμου που οδηγεί από τη Σκάλα στη Χώρα. Πρόκειται για ένα ολόλευκο κτίριο με διάφορα επιμέρους διαμερίσματα χτισμένα σε διάφορα επίπεδα. Για να φτάσει κανείς στην αυλή του Σπηλαίου πρέπει να κατέβει σαράντα τρία σκαλοπάτια. Το Σπήλαιο αυτό ανακαινίστηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο όταν ήρθε στην Πάτμο. Σήμερα ο προσκυνητής έχει τη δυνατότητα να δει το σημείο όπου γράφτηκε η Αποκάλυψη, τον τόπο κατακλίσεως του Ιωάννη, τον πελώριο βράχο που σχίστηκε και από εκεί ο Θεός υπαγόρευσε την Αποκάλυψη στον Ιωάννη, αλλά και το σημείο στο οποίο ο Ευαγγελιστής ακουμπούσε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί και ένα κοίλωμα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί. Για τις ανάγκες της λατρείας των πιστών, το νότιο τμήμα του Σπηλαίου έχει μετατραπεί σε Ναό. Στη συνέχεια προσκύνημα την Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Μεγάλου Μοναστηριού. Η γυναικεία Μονή ιδρύθηκε το 1607 από τον Ηγούμενο της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Παρθένιο Παγκώστα για να λειτουργεί ως καταφύγιο χηρών, ορφανών και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η δισυπόστατη εκκλησία της, αφιερωμένη στην Παναγία (Ζωοδόχο Πηγή) και στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, έχει πρόσφατα ανακαινισθεί. Είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα και περιέχει τη θαυματουργή τοιχογραφία της Παναγίας Ελεούσας. Στη Μονή εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2007 ένα μικρό αλλά εξαιρετικά ευπαρουσίαστο μουσείο με πολύτιμα ιερά σκεύη της Μονής. Το μεσημέρι θα πάρουμε το καράβι για να επισκεφθούμε τους κοντινούς Λειψούς. Οι Λειψοί είναι συστάδα νησίδων του ανατολικού Αιγαίου με 698 κατοίκους. Η Λιψός, το κύριο νησί από το οποίο και προέρχεται το όνομα της συστάδας αυτής και που θα επισκεφθούμε, έχει ένα πανέμορφο και γραφικό οικισμό με τα λευκά σπίτια και τα μπλε πορτοπαράθυρα που διατηρεί το νησιωτικό χρώμα του. Θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου με τον γαλάζιο τρούλο της και στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την περίφημη Παναγία του Χάρου. Η εκκλησία ονομάστηκε έτσι γιατί στην θαυματουργό εικόνα, η Παναγία εικονίζεται να βαστά τον Εσταυρωμένο Χριστό, νεκρό. Αργά το απόγευμα θα επιστρέψουμε στην Πάτμο όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στο γραφικό λιμανάκι, για μια τελευταία βόλτα. Επιβίβαση στο πλοίο, τακτοποίηση στις καμπίνες και απόπλους για το λιμάνι του Πειραιά. Άφιξη την επόμενη μέρα νωρίς το πρωί.

leipsoipanagiatouxarou

 • Φιλελλήνων 4, 4ος όροφος
  Πλ. Συντάγματος, 10557 Αθήνα
 • Τηλ: 210 322 5159, 210 321 2084
 • Κιν: 694 94 73 273
 • Fax: 210 325 1474
 • Ωράριο λειτουργίας:
  Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-18:00
 • Email: info@himalayatravel.gr
 • ΜΗΤΕ: 0206E60000460500

© 1985-2017 Himalaya Travel - Designed and developed by IT Concept