Prague-xmas-freepixabayfoto-prague-3010407_1920 (1)

ΠΡΑΓΑ


η χρυσή πόλη


Η Πράγα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Είναι χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα στην κεντρική Βοημία. Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.


Η Πράγα ήταν μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έμειναν σχετικά άθικτες κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων. Υπάρχουν πολλά παλαιά κτήρια με όμορφες τοιχογραφίες. Περιέχει μια από τις πιο παλιές και ποικίλες συλλογές της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως, από μπαρόκ, την αναγέννηση μέχρ ΑρΝουβώ και Κυβισμό. Είτε προτιμάτε την όπερα ή την τζάζ, είτε σας αρέσει το ποδόσφαιρο ή το μίνι γκόλφ, η πόλη θα ικανοποιήσει κάθε επιθυμία σας. Αν αναζητάτε κάτι διαφορετικό, πηγαίνετε στο κουκλοθέατρο ή σε παραστάσεις παντομίμας.


Μερικά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα είναι:


Η Παλαιά Πόλη (Stare Mesto) είναι συνοικία της Πράγας κι ο αρχικός πυρήνας της πόλης. Το 14ο αιώνα, ο Κάρολος Δ` επέκτεινε την πόλη ιδρύοντας τη Νέα Πόλη, η οποία χωριζόταν από την Παλαιά με την οδό Na Prikope. Στη Παλαιά Πόλη ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη Πλατεία (Staromestske namesti) με το άγαλμα του Γιαν Χους στο κέντρο και τα κτίρια γύρω της, το Παλαιό Δημαρχείο, καθώς και το Αστρονομικό Ρολόι. Στην απέναντι όχθη του Μολδάβα βρίσκεται η Μάλα Στράνα, που συνδέεται με τη Στάρε Μέστο μέσω της Γέφυρας του Καρόλου.


Η Γέφυρα του Καρόλου είναι μια φημισμένη και ιστορική γέφυρα στον ποταμό Μολδάβα στο κέντρο της Πράγας. Η κατασκευή της άρχισε το 1357 υπό την αιγίδα του βασιλιά Καρόλου Δ` και τελείωσε στην αρχή του 15ου αιώνα. Ηταν η σημαντικότερη σύνδεση μεταξύ της Παλαιάς Πόλης και των παρακείμενων περιοχών μέχρι το 1841. Επίσης η σύνδεση αυτή, στέρεου-εδάφους, κατέστησε την Πράγα σημαντικό κόμβο στον εμπορικό δρόμο μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης. Η γέφυρα ονομάστηκε αρχικά Πέτρινη Γέφυρα ή Γέφυρα Της Πράγας και από το 1870 Γέφυρα Του Καρόλου. Η γέφυρα έχει μάκρος 516 μέτρα και σχεδόν 10 μέτρα φάρδος, ενώ στηρίζεται σε 16 αψίδες. Η γέφυρα διακοσμείται με 30 αγάλματα και γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από το 1700.


Το Κάστρο της Πράγας βρίσκεται στη συνοικία Χρατσάνι της Πράγας, που πολύ συχνά χρησιμοποιείται με την ίδια σημασία. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα κάστρα του κόσμου. Στο κάστρο είχαν την έδρα τους τα γραφεία των Τσέχων Βασιλέων, της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των Προέδρων της Τσεχοσλοβακίας και Τσεχίας. Στο Κάστρο επίσης φυλάσσονται τα Κοσμήματα του Στέμματος της Βοημίας.


Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας (Orloj – Ορλόι για τους ντόπιους) είναι ένα μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι στο κέντρο της Πράγας. Το σημερινό ρολόι είναι ένα πιστό αντίγραφο του αρχικού, που καταστράφηκε στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρίσκεται στον νότιο τοίχο του Παλιού Δημαρχείου, στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, και αποτελεί σημαντική και δημοφιλή τουριστική ατραξιόν. Ας σημειωθεί ότι δύο από τους σπουδαιότερους αστρονόμους του 16ου και 17ου αιώνα, ο Τύχων και ο Κέπλερ, έζησαν στην Πράγα και εργάστηκαν στο Αστεροσκοπείο Μπένατεκ, αφήνοντας την ανεξίτηλη σφραγίδα της επιστημονικής τους προσφοράς στην πόλη, στο Πανεπιστήμιο της οποίας άλλωστε δίδαξε επί ένα ακαδημαϊκό έτος και ο Αινστάιν (1911-1912).


Το Γιόζεφοβ είναι υπέροχη και συνοικία της Πράγας, εκεί όπου παλιότερα βρισκόταν το εβραϊκό γκέτο της πόλης. Εδώ βρίσκεται και η πατρική οικία του Φραντς Κάφκα.


Το Βίσεχραντ είναι ένα φρούριο στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, χτισμένο σε ένα λόφο δίπλα στον ποταμό Μολδάβα. Το ίδιο το όνομα του σημαίνει Μεγάλο Κάστρο. Η τοποθεσία περιλαμβάνει τον καθεδρικό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, καθώς και το κοιμητήριο του Βίσεχραντ, στο οποίο αναπαύονται σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες της Τσεχίας. Το κάστρο χτίστηκε αρχικά τον 10ο αιώνα. Σύμφωνα με τον θρύλο, εκεί κατοικούσε η Λιμπούσε, πρόγονος της δυναστείας των Πρεμυσλίδων, και με αφετηρία εκείνο τον λόφο στη συνέχεια θα ίδρυε την πόλη της Πράγας. Αργότερα, η δυναστεία των Πρεμυσλίδων είχε σαν έδρα της το Κάστρο της Πράγας κι έτσι το Βίσεχραντ πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Στην αρχή των Πολέμων Των Ουσσιτών, καταλήφθηκε από τους Ουσσίτες, ενώ τον 17ο αιώνα ανακαινίστηκε και αποτέλεσε κέντρο εκπαίδευσης για τον αυστριακό στρατό, όταν οι Αμβούργοι πήραν υπό την εξουσία τους τα εδάφη της Τσεχίας με την λήξη του Τριακονταετούς Πολέμου.


Εάν έχετε χρόνο, μία επίσκεψη στο Κάρλοβυ Βάρυ, θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Είναι μια λουτρόπολη στη Δυτική Τσεχία και βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Τέπλα κοντά στα σύνορα με την Γερμανία, 140 χλμ από την Πράγα και είναι δημοφιλής τόπος προορισμού τουριστών, ειδικά για τις διεθνείς προσωπικότητες που επισκέπτονται τη λουτρόπολη. Το Κάρλοβυ Βάρυ ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κάρλο τον Δ` το 14ο αιώνα. Η πόλη είναι επίσης γνωστή για το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου και το δημοφιλές τσεχικό ηδύποτο Karlovarska Becherovka.

Prague-freepixabayfoto-prague-1506918_1920
Prague-Roloi-freepixabayfoto-prague-2819457_1920
Prague-PanoramicView-freepixabayfoto-prague-1119791_1280
Praga-freepixabayfoto-prague-3540898_1920

 • Φιλελλήνων 4, 4ος όροφος
  Πλ. Συντάγματος, 10557 Αθήνα
 • Τηλ: 210 322 5159, 210 321 2084
 • Κιν: 694 94 73 273 emergency
 • Fax: 210 325 1474
 • Ωράριο λειτουργίας:
  Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-18:00
 • Email: info@himalayatravel.gr
 • ΜΗΤΕ: 0206E60000460500
 • ΓΕΜΗ: 007032301000

© 1985-2017 Himalaya Travel - Designed and developed by IT Concept