ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ και τα οφέλη της


ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ


ΟΦΕΛΗ


Μία βόλτα με το άλογο και το όνειρο γίνεται πραγματικότητα για χιλιάδες παιδιά με κινητικές, και όχι μόνο δυσκολίες… Το όμορφο, υπερήφανο ζώο χαρίζει σε αθώα παιδιά την περηφάνια, την αυτοπεποίθηση και κυρίως την κίνηση, που κάποια ασθένεια ή κάποιο ατυχές γεγοός τους στέρησε. Λέγεται ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν οι ενήλικες προσπαθούσαν να τον βλέπουν μέσα από τα μάτια των μικρών παιδιών. Είναι βέβαιο ότι είναι καλύτερος με … τα πόδια των αλόγων, τουλάχιστον για την συγκεκριμένη ομάδα των μικρών αναβατών.

Άλλωστε η αξία της έφιππης άσκησης και ιππασίας στην ύπαιθρο, για άτομα με ειδικές ανάγκες, ήταν γνωστή στους Έλληνες από τον 5ο αιώνα π.χ., ενώ στη χώρα μας, το πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας ξεκίνησε το 1983, με πρωτοβουλία της Aideen Lewis και μια ομάδα παιδιών της “Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών” στον Ιππικό Όμιλο Βαρυπόμπης. Η Θεραπευτική ιππασία είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη θεραπεία με την εκπαίδευση, την άθληση και την ψυχαγωγία. Απευθύνεται σε άτομα με νοητικές, σωματικές, μαθησιακές, νευρολογικές ή ψυχολογικές δυσκολίες.

Οφέλη Θεραπευτικής Ιππασίας

Τα οφέλη της Θεραπευτικής ιππασίας κατατάσσονται σε σωματικά, νοητικά-αισθητηριακά και ψυχολογικά.

Τα σωματικά περιλαμβάνουν αύξηση της συμμετρίας, βελτίωση της ισορροπίας, της στάσης του ελέγχου του κεφαλιού, μείωση της σπαστικότητας, αύξηση του εύρους κίνησης και βελτίωση του συντονισμού και της κινητικότητας.

Στα νοητικά-αισθητηριακά έχουμε: αύξηση της προσοχής και της οπτικο ακουστικής ικανότητας, βελτίωση της αντίληψης του σώματος και αύξηση της ικανότητας του προσανατολισμού. 

Στα δε ψυχολογικά νοσήματα συμπεριλαμβάνονται η βελτίωση της δραστηριοποίησης, της κοινωνικοποίησης και της αυτοπεποίθησης, καθώς και της εγρήγορσης. Οι κύριες ενδείξεις της Θεραπευτικής Ιππασίας είναι: νευρολογικές καταστάσεις, εγκεφαλική παράλυση, δισχιδής ράχη, μυική δυστροφία, βλάβες νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεαλικό επεισόδιο, επιληψία, κακώσεις κεφαλής, τύφλωση, κώφωση, ορθοπεδικές καταστάσεις, αρθρίτης. Σύνδρoμο Down, αυτισμός, προβλήματα συμπεριφοράς και πολιομυελίτιδα συμπεριλαμβάνονται, επίσης, στον κατάλογο. 


Πηγή: www.nooz.gr


 • Φιλελλήνων 4, 4ος όροφος
  Πλ. Συντάγματος, 10557 Αθήνα
 • Τηλ: 210 322 5159, 210 321 2084
 • Κιν: 694 94 73 273 emergency
 • Fax: 210 325 1474
 • Ωράριο λειτουργίας:
  Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-18:00
 • Email: info@himalayatravel.gr
 • ΜΗΤΕ: 0206E60000460500
 • ΓΕΜΗ: 007032301000

© 1985-2017 Himalaya Travel - Designed and developed by IT Concept